Tweede Kamerverkiezingen 2023
WNL

SGP staat open voor kabinetsdeelname, ook onder vrouw: 'Voltooid leven breekpunt'

foto: Sven op 1foto: Sven op 1
  1. Nieuwschevron right
  2. SGP staat open voor kabinetsdeelname, ook onder vrouw: 'Voltooid leven breekpunt'

De SGP staat open voor deelname aan een kabinet. Dat zegt lijsttrekker Chris Stoffer in Sven op 1. Wel heeft de partij "uitgesproken punten rond medische ethiek die herkenbaar moeten zijn". Kabinetsdeelname onder een vrouw is geen issue voor Stoffer, die denkt dat Dilan Yeşilgöz (VVD) of Pieter Omtzigt (NSC) de nieuwe premier van Nederland wordt.

Chris Stoffer (SGP) staat open voor regeringsdeelname

Lijsttrekker van Nieuw Sociaal Contract Omtzigt zei dit weekend tegen Tubantia dat hij in de SGP een potentiële coalitiepartner ziet. Ook leider van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas flirtte al met de gereformeerde partij. Volgens Stoffer is kabinetsdeelname voor zijn partij dichterbij dan ooit.

"Wij zien graag dat er recht wordt gedaan aan de verkiezingsuitslag. Dat zou zijn een kabinet rechts van het midden en deze partijen zitten ongeveer in die positie. Wat dat betreft staan we er niet onwelwillend tegenover", zegt Stoffer. Daarvoor moet het SGP-profiel rond medisch-ethische kwesties "heel herkenbaar zijn".

"Op medische ethiek wil ik op zijn minst stilstand zien en het liefst vooruitgang. De abortusgrens van 24 weken moet terug in de wet. Ons ideaal ligt op nul abortussen in dit land", zegt Stoffer. Ook is hij tegen versoepeling van de euthanasiewet. "Voltooid leven is een breekpunt."

Een voorstel van D66 om mensen vanaf 75 jaar de mogelijkheid te geven onder specifieke voorwaarden met hulp hun leven te beëindigen, is volgens Stoffer "echt een brug te ver" en "een slecht voorstel". Een kabinet dat het idee van D66 omarmt, hoeft niet te rekenen op deelname van SGP.

Vrouwelijke premier

Stoffer is bereid deel te nemen aan een kabinet onder leiding van een vrouw. "Ik zou niet weten waarom niet." Hij geeft niet de voorkeur aan een mannelijke premier. "Ik heb het liefst de beste kandidaat. Of dat Yeşilgöz wordt of Omtzigt – één van die twee zal het denk ik worden – is aan de kiezer."

Voor een eventuele samenwerking maakt het Stoffer "geen bal uit" als Omtzigt besluit om geen premier te worden, maar Kamerlid blijft.

Migratie

De SGP is voorstander van strenger migratiebeleid. "Migratie is een belangrijk onderwerp, daar moeten we afspraken over maken. Zoveel als nu binnenkomt, gaat het niet langer. Wij zeggen: laten we met deskundigen en burgers kijken naar wat we met elkaar kunnen dragen. De keten moet goed zijn ingericht en je moet fluctuaties aankunnen. Als bijvoorbeeld de migratie afneemt, moet je voorkomen dat het COA krimpt."

De partij is ook voor een migratiequotum, maar Stoffer wil daar geen getal aan koppelen. "Laat ik helder zijn: er komen nu 400.000 de afgelopen jaren Nederland binnen. 225.000 blijven. Dat is veel te veel, daar moet het ver onder zitten."

NSC wil dat Nederland 50.000 migranten per jaar toelaat, al gaat het om een richtgetal. Met Stoffer valt daarover te praten. "Maar misschien is het wel te veel."

Chris Stoffer (lijsttrekker SGP): 'Kabinetsdeelname onder vrouw geen issue' (7 november 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie